top of page

Виховна година "Українська армія сьогодні: проблеми і перспективи"

06.12.2019 року в 11-Б класі пройшла відкрита виховна година "Українська армія сьогодні: проблеми і перспективи" на якій учні ознайомились з здобутками української армії за останні роки та мали змогу спробувати сухпаї ЗСУ. Як це відбувалось та про, що йшла мова в сьогоднішньому пості.





День Збройних Сил України – одне з найважливіших свят в країні. Воно

з'явилося ще в 1993 році, майже відразу після прийняття Україною незалежності. І

після того, День Збройних Сил України щорічно відзначають 6 грудня.



Після анексії Росією Криму та з початком війни на Донбасі довіра

українців до ЗСУ неабияк зросла, та й сама армія перетворилась на потужну

військову структуру, яка здатна захистити своїх громадян.



Колись Наполеон Бонапарт зауважив, що народ, який не хоче годувати власну армію, буде змушений годувати чужу. Розвиток українського війська просто не можливий без збільшення витрат на оборону.



У 2013 році, за часів режиму Януковича, українське військо отримало 15 мільярдів 315,1 мільйона гривень ($1,91 млрд).

З початок бойових дій на сході України усім стали зрозуміли слова Наполеона. У перші місяці війни потужний волонтерський рух зробив чималий внесок у розвиток українського війська. Народ вирішив годувати свою армію.

Уже у 2019 році витрати на українське військо складатимуть 201 мільярд гривень ($7,17 млрд). Тобто всього за п'ять років, рівень витрат на українське військо зріс на 184 мільярди гривень. А якщо зросло фінансування, то й буде нова зброя, гідні зарплати й умови, краще навчання, міцніша безпека.



Першим кроком у реформуванні українського війська стало відновлення Національної гвардії України. Військове формування створювалось на базі колишніх Внутрішніх військ і саме туди прямо з Майдану влились перші добровольці, які героїчно зарекомендували себе в період Революції гідності. Саме вони з перших днів відправились захищати Україну від російської агресії на сході України.

На сьогодні Національна гвардія України - військове формування з правоохоронними функціями, що входить до системи Міністерства внутрішніх справ України, однак у період воєнного стану українські нацгвардійці перепорядковуються Міністерству оборони.



Розбудова армії за останні чотири роки призвела не лише до появи нових бригад та інших тактичних з'єднань, а й до появи двох нових родів військ - Сил спеціальних операцій та Десантно-штурмових військ.



Ведучий 1. Сили спеціальних операцій - засновані 5 січня 2016 року. Символом ССО визначено вовка-перевертня, а девізом - девіз князя Святослава Хороброго "Іду на Ви".

Ведучий 2. Завдання ССО у військові справі визначаються терміном "спеціальна розвідка". Серед операції, які проводять українські "вовчики" - це рейди, здобуття розвідувальної інформації за лінією фронту, порятунок полонених та заручників, психологічні операції (Psy-Ops) та ще багато інших. Більшість завдань ССО належать до сфери державної таємниці.



Ведучий 1. Також у самостійний рід військ виокремилися українські десантники, які до 2015 року перебували у складі Сухопутних військ України.

Українські десантники - це не лише приклад мужності та військової майстерності, а й того, як може еволюціонувати українське військо, пориваючи з радянськими традиціями.

Ведучий 2. До 2017 року українські десантники носили за радянською традицією блакитні берети та називалися Високомобільні десантні війська. 21 листопада українські десантники приєдналися до світового десантного братства, одягнувши берети кольору "марун" та перейменувавшись в Десантно-штурмові війська.



Ведучий 1. Після окупації Криму українські ВМС втратили близько 30 суден різного класу та типу. Відновлювати українські ВМС довелося фактично з нуля. Враховуючи реальні умови російської агресії була затверджена концепція будівництва "москітного флоту".

Ведучий 2. Москітний флот — сукупність швидкохідних і маневрених малих бойових кораблів, наприклад, торпедних, сторожових, ракетних, а також інших малих катерів.



Ведучий 1. Понад чверть століття українське військо зберігало радянські традиції — в одностроях, знаках розрізнення, церемоніалі, навіть у вітанні. Усі ці питання роками відкладалися до довгої шухляди, мовляв, не на часі, нема коштів, кому воно шкодить і навіть чи потрібна нам армія взагалі.

Ведучий 2. Але новий мундир — це не лише питання зовнішнього вигляду, це питання формування світогляду, якщо хочете, війни світоглядів. Бо дає розуміння, звідки взялося українське військо, на основі чого сформувалося і куди прагне.



Ведучий 1. Військова техніка, яка знаходиться на озброєнні Збройних сил України, до недавнього часу була переважно радянської. Власне, вона і зараз залишається переважно такий, однак, є певні зрушення в кращу сторону.

Крім цього всього українські зброярі не перестають розробляти і вдосконалювати всі нові і нові види військової техніки. Найкращі її зразки були представлені в Києві на виставці "Зброя та безпека".



Ведучий 1. З розвитком та розбудовою армії, окрім озброєнь розпочався і соціальний захист та поліпшення умов життя та дозвілля військовослужбовців. Так, замість колишніх казарм, українські воїни-контрактники живуть у сучасних гуртожитках, будівництво яких триває в більшості військових частин.

Ведучий 2. Нещодавно у Старичах, що на Львівщині, презентували нові гуртожитки для військових-контрактників. Нові гуртожитки будують за національною програмою Міноборони, має з’явитися 8 гуртожитків на близько 2 тисячі осіб.



Ведучий 1. Один з найважливіших кроків у зламі радянської традиції — є зміна військового привітання з «Зичу здоров’я» на «Слава Україні – Героям Слава». А також заміни суто більшовицького звертання «товариш» на «пан».

Ведучий 2. Восени 2018 Верховна Рада ухвалила закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо вітання «Слава Україні! – Героям слава!». Законом закріплюється нове привітання у Збройних силах України та в Національній поліції.



Ведучий 1. Не менш важливою зміною українського війська, яка не досяжна жодній пострадянській армії досі є зміна харчування. Замість одноманітної перловки, "компоту з бромом" та "м'яса білого ведмедя" (варене старе сало) українське військо поступово переходить на нову систему харчування. Тепер їжа смачна і поживна.

Ведучий 2. Військовослужбовці мають вибір страв. В раціон додають фрукти, шоколад, сік. Така військова реформа - це ознака переоцінки цінностей, коли військовослужбовець - це більше не приблудний пес, якого можна годувати чим попало, а людина, особистість зі своїми індивідуальними потребами, які потрібно враховувати.



Ведучий 1. Згідно зі Стратегією національної безпеки України і Концепції розвитку сектора безпеки і оборони України щорічне бюджетне фінансування сектора безпеки і оборони повинен становити не менше 5% від валового внутрішнього продукту. Згідно проекту Державного бюджету України на 2020 рік, ця сума повинна скласти 245,8 млрд грн.



Ведучий 2. В цілому ж Збройні сили України протягом 25 років розвивалися по чітко вираженого косинусоид: з 1991-го по 2013-й рік рух вниз, а з весни 2014 го поступовий рух вгору. Хочеться вірити, що цей рух не тільки не припиниться, а й розвинеться. Тому що наскільки Україні потрібна сильна армія - ми всі переконалися протягом останніх 6 років.



Вчитель.Сьогодні ми більш детальніше поговоримо про те, як харчувалися та харчуються українські захисники на передовій та в польових умовах, а саме про «Повсякденний набір сухих продуктів» або «сухпай». На початку нового тисячоліття українські солдати їли те саме, що їхні батьки у радянській армії. Сухпаї кінця ХХ-го століття були а-ля совєти: сухарі, тушонка в банці, згущонка.



2002-го з’явилася новинка: сухі пайки в коробках, вкритих фольгою. Туди клали так звані м’ясо-рослинні консерви: теоретично це мала бути каша з м’ясом. Крім того, у сухпаї містилася рибна консерва, кілька Запивати це солдати мали низькопробним пакетованим чаєм і тим, що гордо звалося кавою.

Початок бойових дій на Донбасі українська армія зустріла саме з цим сухпайком. Військові прозвали його “хляками”. До того ж, солдатських харчів катастрофічно бракувало. У 2014-2015 роках бійців рятували від голоду волонтери й американські набори харчування.



“Зеленка” – перше “пакращення” на третьому році війни. Проблему з харчуванням чиновники вирішували нашвидкуруч у 2016-му. Новий добовий набір складався з трьох пластикових пакетів зеленого кольору з написами “Сніданок”, “Обід” і “Вечеря”. Від попереднього кардинально він не відрізнявся. Це був набір із кількох консервів, неїстівних галет.



Українські сухпаї нового покоління. Міністерство оборони тривалий час намагалося реформувати харчування Збройних сил на передовій: доповнювали, перепаковували. Але зрозуміли, що треба не покращувати, а знайти принципово інше рішення. Не останню роль у розробках нового меню відіграли волонтери. Перші напрацювання були готові ще у 2015 році, але знадобилося багато часу, щоб впровадити їх у життя.



В 2017 році солдати на лінії вогню продегустували новий сухпай. Розробники рік дослухалися до їхніх побажань. Отже створили нове покоління сухих пайків. Тепер можна обирати те, що тобі до смаку з-поміж чотирьох перших страв із м’ясом (борщ або супи: гороховий, рисовий, гречаний), понад десяти комбінацій каш чи картоплі – також із м’ясом (яловичина, свинина, курятина). На десерт – шоколад, кава, сухофрукти, жувальні гумки.

12 липня 2017 року в зону АТО почали надходити вже нові сухі пайки. До їх складу входить безполум’яний нагрівач – хімічний елемент, що при взаємодії з водою виділяє тепло і розігріває пакети з їжею. Так військові навіть в окопах, на передовій, можуть споживати теплі страви, не наражаючи себе на загрозу полум’ям і димом.

Усього створили сім видів сухпаїв. Пакети можна легко відрити руками – на відміну від попередніх, які здавалися лише під натиском ножа. Ложки ж так і не допрацювали: тонкий пластик не витримує щільної каші чи м’яса.

Військові вважають, що нові сухпаї смачніші за попередні. Однак усім не вгодиш: комусь не подобається коричневий борщ, бо звикли до червоного, хтось не любить перлову кашу і майже всі не люблять галети. Тому в нових “сухпаях” частину галет замінили на сухарі.

Сьогодні нам з вами випала нагода спробувати сухпай «старого» та «нового» зразків. (розпаковка з порівнянням та дегустацією)











bottom of page